Presentatie gedichtenbundel

Presentatie gedichtenbundel op 15 augustus, de dag van de Nationale Indië-Herdenking,

75 Jaar Vrijheid

Deze dag werden de eerste drie exemplaren van de gedichtenbundel ’75 Jaar Vrijheid’ uitgereikt tijdens een bijzondere ceremonie bij het monument ‘de Stedemaagd’ in het Wilhelminaplantsoen. Wij herdachten met ruim veertig genodigden de verschrikkingen in de Jappenkampen en vierden het einde van de Tweede Wereldoorlog wereldwijd.

Wethouder Dorus Luyckx hield een toespraak, waarin hij ook een persoonlijk verhaal over zijn vader tijdens de oorlogsjaren deelde met de aanwezigen.

Toespraak Jan Luyckx

Marijke de Jong lichtte de trieste ervaringen van haar moeder in een Jappenkamp toe aan de hand van een borduurkleed, waarna het Jappenkamplied klonk, speciaal voor deze ceremonie geschreven door Hans Malagride, die dit samen met Geanne van Soelen vertolkte op indringende wijze.

Toespraak Jan Luyckx

Voordat uit een koffertje de eerste drie bundels verschenen, werden Gerry Besseling en Joeri Oudenaller van Venhuis Communicatie Producties in het zonnetje gezet. Naar aanleiding van hun bijdrage aan de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende gedichtenavond in het stadhuis is de bundel tot stand gekomen in dit lustrum jaar, waarin ooggetuigen nog hun verhaal kunnen doen. De 45-tellende gedichtenbundel, prachtig vorm gegeven en met fraaie illustraties van Yvonne Noorman, bieden zij daarom gratis aan. (beperkte oplage)

Toespraak Jan Luyckx

Drie genodigden ontvingen de eerste bundel en lazen hun gedicht voor. Als eerste Ahmad Bro uit Syrië. Daarna liet Henk Kerkhof, als oudste, graag de jongste, Quinty Keesman, voorgaan. Henk Kerkhof, 90 jaar, leidde zijn gedicht in met een aangrijpend verhaal over zijn vader, gefusilleerd in de Tweede Wereldoorlog.

Na een dankwoord aan allen die meegewerkt hebben, werd de ceremonie afgesloten met het lied ‘75 Jaar Vrijheid’ door Hans Malagride en Geanne van Soelen.

Toespraak Jan Luyckx

In de ontspannen sfeer van de theetuin van het Hertenkamp werd nagepraat onder het genot van koffie en thee, terugkijkend op een bijzondere ceremonie.

de Stedemaagd

De leden van de werkgroep, bestaande uit Jorien Kant namens de vereniging ‘Oud Enkhuizen’, Dieneke van Tongeren-Schuijt namens stichting ‘4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen’, Greet de Groot en Yvonne Noorman, hebben met veel genoegen en aandacht aan deze bundel gewerkt. Een bundel met gedichten over oorlog en over vrijheid in de ruimste zin van het woord, voorgedragen tijdens de gedichtenavond. Ook enkele gedichten die bij de Vrijheidsboom hingen en een aantal gedichten van basisschoolleerlingen uit voorgaande jaren zijn erin opgenomen.

Een tastbare waardevolle herinnering aan 75 Jaar Vrijheid.

Deel deze site met vrienden