Geef vrijheid door!

Drumfanfare Dindua met bevrijdingsvuur bij FC Volendam

Voor de 14e keer organiseerde het 4/5-mei-comité Enkhuizen een nachtelijke rit vanuit Wageningen naar Enkhuizen. In Wageningen wordt jaarlijks door lopers en fietsers uit ruim 80 gemeenten het bevrijdingsvuur opgehaald dat daar om 0.00 ontstoken wordt. Daar werd immers in 1945 in Hotel De Wereld de capitulatie van de Duitse bezetters een feit.
Rond 9.00 uur kwamen ze na hun nachtelijke tocht vol regen en kou aan in het Kras-stadion van FC Volendam. Hier kregen de fietsers van Drumfanfare Dindua een heerlijk ontbijt door de club aangeboden. “We hebben veel respect voor deze actie en ondersteunen die van harte”, aldus voorzitter Henk Kras.

--Lees meer--

Estavette
Estavette

‘Geef vrijheid door’ is het thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Met dit thema doet het comité sinds 2016 ‘ een appèl op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van de vrijheid ’.

In Enkhuizen wordt traditiegetrouw op 4 mei herdacht en op 5 mei gevierd.
Met verschillende activiteiten ter herdenking op 4 mei en natuurlijk de Bevrijdingsvuurestafette op 5 mei.

--Lees meer--

--Lees meer over het jaarthema 2019 'geef vrijheid door'--

Wie zijn we en waar staan wij voor.

Het comité heeft als doel onder de bevolking van Enkhuizen een draagvlak creëren om op 4 en 5 mei te blijven herdenken en te vieren en met name jonge inwoners en nieuwe Nederlanders actief hierbij te betrekken. Het comité richt zich op waakzaamheid tegen discriminatie en racisme door meer onderling begrip te vragen voor elkanders afkomst en achtergrond. In onze multiculturele samenleving moet blijvend geïnvesteerd worden in het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is! --Lees meer--


Zestien Verzetsstrijders

Het monument ‘Schaduwcorrectie mei 1995’ op de hoek Nelson Mandeladreef en de Piet Smitstraat te Enkhuizen is gemaakt door kunstenaar Joep Neefjes en onthuld op 4 mei 1995.

Dit monument is een herinnering voor de inwoners van Enkhuizen aan de Tweede Wereldoorlog. Een plek, die voor het verzet én de bevrijding is en over heden én toekomst gaat.

Op deze herdenkingsplaats is een zuil geplaatst ter nagedachtenis aan zestien moedige Enkhuizer verzetsstrijders. --Lees meer--


Stichting '4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen' faciliteert het project

Logo project Samen Enkhuizen

Het idee van het project is om nieuwe Enkhuizers kennis te laten maken met andere stadsgenoten door interesses te delen onder het motto ‘Leren van en over elkaar op basis van gelijkwaardigheid’. Door elkaar te leren kennen ontstaat meer begrip en tolerantie.
Wij zoeken stadsgenoten, die hun interesse of hobby willen delen met een of meerdere mensen die nog niet zo lang in Enkhuizen wonen. --Lees meer--

Deel deze site met vrienden