Cornelis Schuyt (1915 CS 1984).
 Cornelis Schuyt

Schuilnaam 'Schut' of 'Bob'
Kees Schuyt (in het bevolkingsregister ingeschreven als Schuijt)

Al ruim voor WO II werkte Kees Schuyt als jongmaatje op de afdeling 'banket' van de N.V. Enkhuizer Brood- en Banketfabriek waarvan zijn vader Klaas een der oprichters was.

Kees Schuyt was in de Tweede Wereldoorlog de plaatselijke LO-leider (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers) in Blokker en omgeving, plaatsvervangend leider van het LO-district Enkhuizen en lid van de KP (knokploeg) te Alkmaar. Verder was Schuyt verantwoordelijk voor de ravitaillering van de 'KP oostelijk Westfriesland' van Flip Fluitman en was hij betrokken bij wapentransporten, koeriersdiensten, het rondbrengen van illegale lectuur, etc.

Café ‘De Harmonie’

Schuyt maakte afspraken en had contacten met aspirant-onderduikers in café 'de Harmonie' in Blokker. Eén van de onderduikers die Kees Schuyt ‘plaatste’, was de op 16 maart 1924 geboren Albertus van den Hoek (roepnaam Ab). Er ontstond een samenwerking tussen Kees en Ab. Het verzetsduo werd 'de lange' (= Schuyt) en 'de korte' genoemd. Kees Schuyt heeft vele, ook Joodse, onderduikers 'geplaatst'. Hij nam ook deel aan de overval door de KP Alkmaar op het distributiekantoor van Venhuizen op 27 maart 1944.


Arrestatie door stadgenoot

In de ochtend van 19 juni 1944 werd Kees Schuyt door landwachter F. W., die evenals Kees Schuyt afkomstig was uit Enkhuizen en die hem (her-)kende, gearresteerd bij het spoorwegstation in Hoorn. Kees werd overgebracht naar het landwachtbureau aan de Rode Steen te Hoorn waar hij na een gewelddadig verhoor werd opgesloten in een ondiepe kelder, waar een laag water in stond. Schuyt wist het op zwarthandel en werkweigering voor de Duitse bezetter te gooien. De volgende dag werd hij overgebracht naar de vestiging van de Sicherheitsdienst (SD) aan de Euterpestraat 99 in Amsterdam. Schuyt werd daar wederom wreed verhoord, maar ze geloofden zijn verklaringen over zwarthandel en werkweigering.

Inmiddels deden de leden van de knokploegen Hoorn en Alkmaar pogingen om Schuyt te traceren om vervolgens een poging te doen hem te bevrijden, maar men kon zijn

verblijfplaats niet achterhalen. Na afloop van de verhoren in Amsterdam door de SD werd Schuyt overgebracht naar Kamp Amersfoort met de status 'werkweigeraar-zwarthandelaar'.

Politiek gevangene

Intussen werd op 25 juni 1944 een ander lid van de KP-Alkmaar gearresteerd en die noemde, na bruut verhoor door de SD, de namen van de andere leden van de KP Alkmaar. Kees Schuyt werd daarop nogmaals verhoord door de SD, die inmiddels volledig op de hoogte bleek te zijn van zijn verzetsdaden. Schuyt werd vervolgens gedetineerd in kamp Vught. Hij kreeg daar de status 'politiek gevangene' en gevangenen met een dergelijke status werden in die tijd normaal gesproken volgens het ‘Protokoll’ vrijwel onmiddellijk geëxecuteerd.....

Transport naar Sachsenhausen

Op dinsdag 5 september 1944, 'Dolle Dinsdag', werd Kees Schuyt met ruim 2750 andere gevangenen in overvolle veewagons op transport gesteld naar concentratiekamp Sachsenhausen. Op 8 september 1944 arriveerde de trein in Sachsenhausen: drie dagen en nachten zonder eten, drinken en sanitair. Niet iedereen kwam levend aan....

Vernietiging van gevangenen

Kees Schuyt was een politiek gevangene en werd als zodanig behandeld. Hij moest onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid verrichten in twee subkampen van concentratiekamp Sachsenhausen, genaamd Bad Saarow (barakkenbouw) en de Heinkel-vliegtuigfabrieken.

Dodenmars

Aan het einde van de oorlog was Kees Schuyt te zwak om deel te nemen aan de zogenaamde 'dodenmars', het SS-plan om de gevangenen in te schepen naar Denemarken en deze schepen vervolgens te laten zinken. Hij bleef achter in een ziekenbarak, een man van 1.93 meter en bijna 100 kg woog toen slechts 40 kg. Het kamp werd op 22 april 1945 bevrijd door Russische troepen.

Vliegveld ‘Welschap’

Op 9 juni 1945 arriveerde Schuyt met een militair vliegtuig op vliegveld ‘Welschap’ in Eindhoven. Korte tijd later werd hij met zijn familie herenigd.

Zware tol

Kees Schuyt heeft de oorlog ternauwernood overleefd, maar moest, zoals vele overlevenden van de kampen, na de oorlog een zware tol betalen en dat heeft hem de rest van zijn leven getekend.

Bizar

De verrader van Kees Schuyt, F. W. uit Enkhuizen, werd na de oorlog veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest, plus ontzetting uit een aantal rechten. Op 22 oktober 1948 werd hij voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Een bizarre bijkomstigheid was dat Kees Schuyt zijn verrader daarna regelmatig in Enkhuizen tegen het lijf liep….

Deel deze site met vrienden