Presentatie gedichtenbundel

In aanwezigheid van vele familieleden en genodigden is een ceremonie gehouden in verband met het toevoegen van acht initialen op 'Schaduwcorrectie mei 1995' op initiatief van stichting '4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen' in samenwerking met gemeente Enkhuizen. Een tweede deel van de ceremonie heeft plaatsgevonden in het Wapen van Enkhuizen.

Oorlogsmonument De Stedemaagd


Deze datum is bewust gekozen, want op die dag, 76 jaar geleden op 25 februari 1941, werd massaal gestaakt tegen de Jodenvervolging. Deze Februaristaking is onze geschiedenis ingegaan als een grootschalige daad van solidariteit en verzet. Elk jaar wordt deze staking herdacht bij het standbeeld van de Dokwerker in Amsterdam, hét symbool voor het verzet van gewone mensen tegen een gewelddadige bezetter.

Nooit zullen we weten hoeveel en wie precies zich verzet hebben tegen de vijand, maar met dit initiatief willen we een achttal initialen toevoegen, zij verdienen als verzetsheld in Enkhuizen en omgeving ook een plek op de sokkel. Ze namen extreme risico’s, omdat ze vonden dat ze dat moesten doen. Zij hadden de moed dit te doen en durfden een vuist te maken tegen onrecht.

Meer en meer mensen spitten in het oorlogsverleden van hun families. Daarmee komen gewone verhalen van gewone mensen en ook vrouwen naar buiten. Vrouwen komen weinig voor in de geschiedschrijving over het verzet. Vrouwen van het stille verzet willen we niet vergeten, daarom zijn we blij dat er nu ook twee vrouwen op de sokkel bij gekomen zijn.

Oorlogsmonument De Stedemaagd

Meer dan 70 jaar leven wij in Nederland in vrede en vrijheid, maar we beseffen zeker in deze tijd dat dit niet vanzelfsprekend is. Als er in de Tweede Wereldoorlog geen mensen waren geweest, zoals deze dappere mannen en vrouwen, hoe zou ons land er dan nu uit gezien hebben?


Onze huidige zorgelijke tijd met berichten over aanslagen en oorlogen op allerlei plaatsen in de wereld, dichtbij en ver weg, doet ons beseffen hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Kijk niet toe….duik niet weg…... durf een vuist te maken tegen onrecht, onderdrukking en terreur.


Oorlogsmonument De Stedemaagd


Krantartikel 'Vertel deze verhalen door'

Krantartikel 'Vertel deze verhalen door'

Deel deze site met vrienden