Dindua met bevrijdingsvuur bij FC Volendam.
Jan Hommes

Voor de 14e keer organiseerde het 4/5-mei-comité Enkhuizen een nachtelijke rit vanuit Wageningen naar Enkhuizen. In Wageningen wordt jaarlijks door lopers en fietsers uit ruim 80 gemeenten het bevrijdingsvuur opgehaald dat daar om 0.00 ontstoken wordt. Daar werd immers in 1945 in Hotel De Wereld de capitulatie van de Duitse bezetters een feit.
Rond 9.00 uur kwamen ze na hun nachtelijke tocht vol regen en kou aan in het Kras-stadion van FC Volendam. Hier kregen de fietsers van Drumfanfare Dindua een heerlijk ontbijt door de club aangeboden. “We hebben veel respect voor deze actie en ondersteunen die van harte”, aldus voorzitter Henk Kras.


Elk jaar een andere ploeg

Ans van Uem van het 4/5 mei-comité Enkhuizen: “Elk jaar gaan we met een andere ploeg naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. Vorig jaar was het met leden van de Scouting en dit jaar bood Christelijke Muziekvereniging Dindua zich aan. Zij brengen nu de vlam naar Enkhuizen waar de burgemeester ‘m in ontvangst neemt. De vlam begeleidt vandaag de feestelijke 5-mei-activiteiten in de stad. Er wordt op ons gewacht.”
Ans vervolgt: “De mannen van Walking Football van voetbalvereniging Dindua hebben nog op 3 mei in het stadion een voorwedstrijd gespeeld. Leuk dat dit zo samen viel. Ook vorige jaren kregen we van FC Volendam hier een ontbijt aangeboden. Het is een uitstekende tussenstop voordat we de laatste 40 km naar Enkhuizen afleggen. Cor Westerveld uit Enkhuizen en wethouder Dorus Luyckx zijn vrijwilligers bij FC Volendam en hebben dit kunnen regelen. We zijn hier erg blij mee en hopen dat we weer terug mogen komen.”

Nooit zo zwaar als destijds

Op 8 tandems werd de 150 km afgelegd. Lang niet iedereen was getraind. Een van de deelnemers: “Het is niet eenvoudig, want het was vannacht koud, donker en regelmatig kregen we een bui op ons hoofd, maar het is een onvergetelijke ervaring. De meesten van ons fietsen tochtjes van 40/50 km, maar nu moesten we zonder slaap een pittig stuk fietsen. Maar de sfeer is geweldig en we praten elkaar goede moed in als het even niet lukt.”
De jongste deelnemer is 11 en de oudste 75. Ook fietst een Afghaanse vluchteling mee. Ans van Uem: “De belevenis is uniek. Het is een groot evenement in Wageningen. De verste deelnemers mogen als eerste vertrekken, de meest dichtbije als laatsten. Uit Noord-Holland doen veel plaatsen mee. Het is een pittige tocht, maar iedereen weet: Je hebt het nooit zo zwaar als de mensen destijds in de oorlog. Dat relativeert enorm.”

Deel deze site met vrienden